2016. december 23., péntek

Vintage (vintázs) jelentése - a vintage stílusú öltözködés

A Vintage kifejezés egy modern kori stílusirányzatot jelöl - jelen van az öltözködésben és a lakberendezésben is egyaránt.


Vintage stílus az öltözködésben - az 1920 és 1975 közötti öltözködési stílusok és mindegyikét vintage-nek nevezhetjük. Nem összekeverendő a retró stílussal, mely körülbelül az 1975-1990-es évek öltözékeit jelenti. A vintage időszak ennél régebbi, sokkal nemesebb, ritkább, épp ezért értékesebb ruhadarabok gyűjtőneve.

Főbb színei a púder és cukorka színek, valamint a fekete és fehér. Kedvelt anyagai a csipke, selyem , bársony, damaszt, szatén és a tüll. A II. világháború után megjelennek a műanyagok, vagyis a szintetikus szálak, először a nejlon harisnya kerül be a divatba, majd a '60-as évektől megkezdődik a műanyagok használata az öltözéktervezésben is.

Az textilek mintái eltérőek lehetnek, mivel az évek során rengeteg művészeti irányzat váltotta egymást.

(a Wikipédia oldaláról: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vintage)

Vintage - vidám nyári hangulatban

Vintage - vidám nyári hangulatban

1 megjegyzés:

  1. A Vintage stílus az öltözködésben szerintem olyan irányzat, mely felidézni látszik a régi 20-as 30-as évek hangulatát anélkül, hogy valós szabásokat, mintákat hozna vissza a divatba, inkább hangulatában idézi a boldog békeidőt és háttérben a vidéki vagy kisvárosi életet, inkább hangulatában, mint valós elemekkel. Romantikus, elvágyódó. Itt az alkotóelemek (anyag, szín, szabás, stb) újak, szemben a retróval, ami igazi tárgyakat használ, vagy másol.

    VálaszTörlés